tisdag 28 januari 2014

Fullmäktigeberedning som metod mm.

Kommunfullmäktige i Vimmerby tillsatte en landsbygdsberedning i juni 2013 och valde ledamöter från alla politiska partier att ingå i beredningen. Ordförande är Sören Sjöholm, moderaterna och snart ska beredningens förslag till landsbygdspolitiskt handlingsprogram presenteras i kommunfullmäktige. Det ska ske den 31 mars.

Jag tycker som kommunfullmäktiges ordförande att detta arbetssätt, som många andra kommuner redan jobbar med, är mycket intressant för att vitalisera demokratin och göra fler ledamöter i fullmäktige delaktiga i kommunens utveckling.

Det har diskuterats att tillsätta en beredning för ungdomsfrågor och den tror jag behövs då det är en av kommunens viktigaste framtidsfrågor. Ungdomar i Vimmerby ska känna att de blir lyssnade på och att de haft en god uppväxt här. Det är avgörande för kommunens befolkningsutveckling. 14% av kommunens invånare har idag en eftergymnasial utbildning vilket kan jämföras med rikssnittet på över 24%. Jag tror att ett av skälen är att möjligheten att studera på högskola är begränsad om man vill bo i Vimmerby under studietiden. Man måste helt enkelt flytta för att kunna studera och då är det mycket viktigt för Vimmerby att hålla kontakt med utflyttade Vimmerbybor så att de känner och förstår att det är möjligt att flytta tillbaka och verka på hemorten efter avslutade studier.

FRAMMIS- projektet i samverkan med Fabriken och Fryshuset m fl är därför så viktigt och jag tror att kontakterna och nätverksbyggandet mellan ungdomar och deras presumtiva framtida arbetsplatser är avgörande för Vimmerbys befolkningsutveckling och en förutsättning för näringslivets expansion inom inte minst tjänstesektorn. Kompetensförsöjningen för små kommuner långt från universitetsstäder är och kommer att bli en av de största utmaningarna tror jag och därför ser jag Daniel Nestors initiativ med en arbetsmarknadsmässa så betydelsefull . Hoppas nu att många företag, organisationer och olika avdelningar inom kommunen hörsammar denna möjlighet och anmäler sitt deltagande i mässan för att framtidssäkra sin rekrytering av personal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar