tisdag 11 februari 2014

Jämställdhetsarbetet i Vimmerby kommun

Det finns säkert trots att jämställdshetsplanen inte är uppdaterad sedan år 2006. Och då menar jag ett strukturerat och fokuserat jämställdshetsarbete i alla nämnder och förvaltningar i Vimmerby kommun. Gertrud Åström beskrev igår i Plenisalenhur det kan se ut i en kommun.

Först tar fullmäktige en jämställdshetsplan som exemplevis kan inledas med

I Vimmerby kommun ger vi likvärdig service till kvinnor och män, flickor och pojkar. 

Därefter ska alla enheter och avdelningar bryta ner och sätta sina mål för jämställdshetsarbetet. Det bör även utses ansvariga för detta viktiga arbete.

Flera av de som finns angivna som ansvariga  i Vimmerby kommuns jämställdshetsplan är inte längre anställda i kommunen så här krävs helt klart en uppdatering. Personalutskottet har också ansvar och det är ju borttaget sedan 2010.

Vem gör vad för att få till jämställdshetsarbetet i Vimmerby kommun. Är det Folkhälsopolitiksa rådet som har bollen eller är det KF eller KS som bör ta initiativ. Skulle RDB kunna göra det eller KFs presidie. Eller är det en motion eller ett medborgarförslag som är modellen eller varför inte en interpellation i ämnet.

Oavsett vem som tar initiativ så anser jag att behovet är stort. Framtidsfokus på genusperspektivet finns nu hos många chefer och politiker efter en fantastisk föreläsning av jämställdshetsutredaren Gertrud Åström som besökte Vimmerby igår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar