torsdag 6 februari 2014

Supervalåret 2014

Om du någon gång funderat över vad en valnämnd gör för något så kan du läsa detta blogginlägg.

Som ordförande i valnämnden har jag raskt fått sätta mig in i hur det går till att genomföra allmänna val i Vimmerby kommun. Valnämnden som har samma ledamöter som Revisions-och demokratiberedningen kommer att leda arbetet med genomförandet av de två valen som äger rum iår. Den 25 maj har vi valet till Europaparlamentet och den 14 september har vi val till kommunfullmäktige, landstingsfullmäktige och till riksdagen .

Inför dessa val ska det beställas hem valmaterial från valmyndigheten. En ny lag innebär att alla vallokaler ska tillgänglighetsanpassas och i nästa vecka ska det göras en översyn över alla vallokaler för att notera vilka åtgärder som behövs för att vallokalerna i Vimmerby ska vara godkända ur den nya lagens perspektiv. Tillgänglighetsrådet har avsatta medel för att göra åtgärder så där finns planer på samverkan.

Valnämnden ska också utse röstmottagare till de olika valdistrikten i kommunen och ordförande och vice ordförande till alla valdistrikt ska utses.

På valdagen ska Valnämndens ledamöter vara i tjänst hela dagen och delta i rösträkningen och sammanställningen ska rapporteras till länsstyrelsen. Slutligen ska alla röstsedlar transporteras till länsstyrelsen för kontrollräkning så att allt stämmer med det valresultat som räknats fram på valdagens afton.

Allt detta arbete ska valnämnden ansvara för och de tjänstemän som är behjälpliga med arbetet har utsetts och de är Therese Jigsved som är valsamordnare och Liselott Frejd samt Marize Widerström som är administratörer för valet. Är du intresserad av att bli röstmottagare så kontakta någon av dessa tre tjänstemän. Helst ser vi att man som röstmottagare ställer upp och tjänstgör i båda valen. Det kommer art genomföras en kvällsutbildning som är obligatorisk för nya röstmottagare .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar